Valutarisk

Vad är valutarisk?

När pengar omvandlas från en valuta till en annan, vinner eller förlorar den värde beroende på växelkursen. Valutarisken är en potentiell vinst eller förlust för investerare som omvandlar pengar från en valuta till en annan, investerar utomlands eller handlar internationellt.

Var har du hört talas om valutarisk?

Om du har växlat pengar för en resa, har du utsatts för valutarisk. Mellan 2007 och 2017, minskade pundets värde i relation till amerikanska dollarn. Så om du har 100 pund att spendera på semestern 2017 kan du köpa färre dollar än du kunde 2007.

Vad du behöver veta om valuta ...

Det finns alltid en potentiell valutarisk involverad i växling av pengar. Valutavärden förändras hela tiden, så det erbjuder både en möjlighet och en potentiell förlust för investerare och alla företag som är verksamma utomlands eller köper in varor från utlandet.

Som investerare kan du spekulera direkt i valutor. Om du investerar i aktier behöver du vara medveten om valutasvängningar och valutarisker för företag som du investerar i. Till exempel kunde man för 1 brittiskt pund köpa 10 kinesiska yuan 2015, men nu får man bara runt 8,5. Alla brittiska företag som köper kinesiska varor kommer att se kostnaderna för sina kinesiska inköp öka. De kan antingen höja sina priser för att kompensera för den ytterligare kostnaden eller reducera sina vinstmarginaler.

Valutarisker kan hanteras med hedging-strategier för valuta.

Get the app