Valutno tveganje

Kaj je valutno tveganje?

Ko se denar pretvori iz ene valute v drugo, pridobi ali izgubi vrednost, odvisno od menjalnega tečaja. Valutno tveganje je potencialni dobiček ali izguba investitorjev, ki pretvarjajo denar iz ene valute v drugo, ga vlagajo v tujini ali trgujejo mednarodno.

Kje ste slišali za valutno tveganje?

Če ste zamenjali denar pred potovanjem, ste bili izpostavljeni valutnemu tveganju. Med letoma 2007 in 2017 se je vrednost funta zmanjšala glede na ameriški dolar. To pomeni, da za 100 GBP, ki jih zamenjate za počitniško potovanje, leta 2017 dobite manj ameriških dolarjev kot leta 2007.

Kaj morate vedeti o valutnem tveganju ...

Pri menjavi denarja je vedno prisotno valutno tveganje. Vrednost valut se stalno spreminja, zato predstavljajo priložnost in morebitno izgubo za investitorje ter vsa podjetja, ki poslujejo v tujini ali kupujejo zaloge zunaj meja.

Kot investitor lahko špekulirate neposredno z valutami. Če vložite v delnice, morate upoštevati nihanje deviznih tečajev in valutno tveganje za podjetja, v imenu katerih vlagate. Na primer, leta 2015 bi za en britanski funt dobili 10 kitajskih juanov, zdaj pa samo okoli 8,5. Vsa britanska podjetja, ki kupujejo kitajsko blago, so zabeležila povečanje stroškov nakupov na Kitajskem. Lahko dvignejo cene, da pokrijejo dodatne stroške, ali pa zmanjšajo stopnjo dobička.

Valutno tveganje se lahko upravlja s strategijami za zavarovanje pred tem tveganjem.

Get the app