Valutarisico

Wat is valutarisico?

Wanneer geld van de ene in de andere valuta wordt gewisseld, wint of verliest het waarde, afhankelijk van de wisselkoers. Valutarisico is de potentiële winst of het potentiële verlies voor investeerders die geld van de ene in de andere valuta omwisselen, die in het buitenland investeren of die internationaal handelen.

Waar hebt u over valutarisico gehoord?

Als u geld hebt gewisseld om te reizen, bent u blootgesteld aan valutarisico. Tussen 2007 en 2017 daalde de waarde van het pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dus voor £ 100 vakantiegeld in 2017 koopt u minder Amerikaanse dollars dan in 2007.

Wat u moet weten over valutarisico...

Bij het wisselen van geld is er altijd sprake van potentieel valutarisico. Valuta's zijn continu aan verandering onderhevig, dus dit betekent zowel een kans als een potentieel verlies voor investeerders en bedrijven die in het buitenland actief zijn of voorraden in het buitenland inkopen.

Als investeerder kunt u rechtstreeks in valuta's speculeren. Als u in aandelen investeert, dient u zich bewust te zijn van valutaschommelingen en het valutarisico voor bedrijven waarin u investeert. Voor het Britse pond kon in 2015 bijvoorbeeld 10 Chinese yuan worden gekocht, maar nu slechts ongeveer 8,5. Britse bedrijven die Chinese producten kopen, hebben te maken gekregen met stijgende kosten voor hun inkopen in China. Ze kunnen de prijzen verhogen om te compenseren voor de extra kosten of hun winstmarge verlagen.

Valutarisico kan worden beperkt door valutahedgingstrategieën te hanteren.

Get the app