Devizakockázat

Mit jelent a devizakockázat?

A devizák egymás közötti átváltásakor a pénz értéke az árfolyamtól függően nő vagy csökken. A devizakockázat az olyan befektetők által potenciálisan elérhető nyereség vagy veszteség, akik devizát váltanak, külföldön fektetnek be, vagy nemzetközi kereskedelmet folytatnak.

Hol hallhattál a devizakockázatról?

Ha utazási célból váltottál devizát, devizakockázattal szembesültél. 2007 és 2017 között a font gyengült a dollárhoz képest. £ 100 nyaralásra szánt költőpénz így 2017-ben kevesebb amerikai dollárt ér, mint 2007-ben.

Mit kell tudni a devizakockázatról...

A pénzváltás minden esetben devizakockázattal jár. A devizaárfolyamok folyamatosan változnak, ami egyszerre jelent lehetőséget és potenciális veszteséget a befektetők, valamint a külföldi tevékenységet folytató, illetve külföldről beszerző vállalatok számára.

Befektetőként közvetlenül spekulálhatsz devizában. Ha részvénybe fektetsz, akkor tisztában kell lenned a devizaárfolyamok ingadozásával, valamint az azokat a vállalatokat érintő devizakockázattal, amelyekbe befektettél. Például egy angol font 2015-ben 10 jüant ért, míg értéke ma csak kb. 8,5-öt. A kínai árut vásárló brit vállalatok kínai beszerzéseinek költsége emelkedett. A többletköltséget áremeléssel ellensúlyozhatják, ellenkező esetben a nyereségük marginja csökken.

A devizakockázat devizafedezeti stratégiákkal kezelhető.

Get the app