Valuuttariski

Mikä on valuuttariski?

Kun rahaa vaihdetaan yhdestä valuutasta toiseksi, se saa tai menettää arvoaan vaihtokurssin mukaan. Valuuttariski on se potentiaalinen voitto tai tappio sijoittajille, jotka vaihtavat rahaa yhdestä valuutasta toiseen, sijoittavat ulkomaille tai käyvät kansainvälistä kauppaa.

Missä olet kuullut valuuttariskistä?

Jos olet vaihtanut rahaa ulkomaan matkaa varten, olet altistunut valuuttariskille. Vuosien 2007 ja 2017 välisenä aikana punnan arvo laski suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Joten lomamatkan 100 £ käyttörahalla saa vuonna 2017 vähemmän Yhdysvaltain dollareita kuin sai vuonna 2007.

Mitä sinun on tiedettävä valuuttariskistä...

Rahanvaihtoon liittyy aina potentiaalinen valuuttariski. Valuutat muuttuvat koko ajan, joten se on sekä mahdollisuus että potentiaalinen tappio sijoittajille ja liikeyrityksille, jotka toimivat ulkomailla tai ostavat tarvikkeita muista maista.

Sijoittajien on mahdollista spekuloida suoraan valuutoilla. Jos sijoitat osakkeisiin, sinun tulee tiedostaa valuuttavaihtelut ja valuuttariski sijoittamiesi yritysten osalta. Esimerkiksi Englannin punnalla sai 10 Kiinan juania vuonna 2015, mutta nyt sillä saa vain noin 8,5 juania. Kiinalaisia tuotteita ostava brittiläiset yhtiöt ovat saaneet todeta kiinalaisten ostostensa hinnan nousevan. Ne voivat joko korottaa hintojaan kompensoimaan lisäkustannukset, tai alentaa voittomarginaaliaan.

Valuuttariskiä on mahdollista hallita käyttämällä valuutan suojausstrategioita.

Get the app